Pszichológus

Az emberek változatossága, eltérő viselkedésük és gondolkodásuk megértése már gyerekkoromban titokzatos dolog volt számomra. Emiatt lettem „elmélyült megfigyelő” .

27 éves koromig nem gondoltam arra, hogy pszichológus legyek.
Gimi után műszaki rajzolóként dolgoztam, majd látszerész lettem, talán mert a „tisztánlátásra” már akkor is törekedtem. Ez azonban nem elégítette ki a kreativitásom. Először akkor éreztem, hogy tényleg helyemen vagyok, amikor fazekas-keramikussá váltam, miközben néhány szakmai iskolát elvégeztem. Egy mozifilm félhomályában világosodtam meg: pszichológus az a hivatás, ami keretet adhat belülről fűtött inspirációimnak!

Olyan komoly volt az elhatározásom, hogy egy éven keresztül a munkámon túl csak otthon ültem és élvezettel tanultam. 5 év múlva kezemben a diplomámmal és egy integratív módszerrel elkezdtem volna dolgozni, ha nem kötötték volna a kezdést többéves szakmai gyakorlathoz. Ezt egyébként teljesen megértettem, hisz nem attól lesz valaki pszichológus, hogy elvégzi az egyetemet. E paradoxont úgy oldottam meg, hogy önkéntes alapon, ingyen, szolgálatként adtam a munkámat egy éven keresztül művészetterápiás keretek között ott, ahol a legnagyobb szükség lehetett rám. Nehéz sorsú felnőttek, majd gyermekek lettek a klienseim, temérdek tapasztalatot kaptam így.  Ezután státuszba kerültem az egyik legnagyobb fővárosi gyermekotthonban (Kossuth), ahol a “speciális részleg” kamaszcsoportját kaptam meg. Életem egyik legnagyobb kihívása, de legnagyobb tanulása és tapasztalása is volt ez a munka. A “vadság” szelidítését tanultam itt meg. 

 

Innen 2 év múlva pedig egyenes út vezetett az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Intézetbe, ahol 6 éven át dolgoztam és képeztem magam.

Az egyetemen klinikai szakirányban képződtem, emellett a hospice munka vonzott, szakdolgozatomat is ebben a témában írtam, és elkezdtem a klinikusi szakképzést. Végül mégsem ebbe az irányba mentem. Egyre inkább az élmények gyógyító ereje, a lélekben rejlő öröm előbányászása, a minden emberben ott rejlő misztikus, belső erőközponttal való kapcsolódás segítése izgatott. A valós életben történő lelki élmények és érzelmi tapasztalások erejében éreztem meg a legnagyobb transzformatív erőt, melyek a tudományos kereteken, a pszichológusi fotelben történő terápiás kereteken túlra vittek.

Az egyetemi tudományos, módszertani megközelítések továbbtanulásom olyan alapjának bizonyultak, melyekre biztonsággal építkezhettem. A lélek kiszabadulása érdekelt a berögződött érzés- és viselkedési mintázatok alól.  Ezután főleg jungiánus és transzperszonális irányzatok felé kanyarodtam. A lélek nyelve túl van a szavakon, ezért is vonzódtam a művészetterápiához, melyben ötvözni tudtam a korábbi alkotói múltam tapasztalásait a tanulmányaimmal. Ehhez jött még hozzá az életutam egyik állandó kísérőtársa, a Tarot szimbolikus világának kibontása, melynek saját életünkben való jelentőségét, analógiás összefüggéseit jelenleg tanfolyamok, elvonulások keretében tanítom.

 

2013 óta Bali hindu kultúrájában élem életem nagy részét, de a keleti filozófiákat és tanításokat Magyarországon is hozzáillesztettem a nyugati világban elsajátított tudáshoz. Integratív, holisztikus megközelítésre törekszem munkámban, melynek fő meghatározói az alábbi elvek:

– szakmaiságon alapuló megközelítések (kognitív személyiségfejlődési elméletek, fejlődéslélektani modellek, dinamikus elméletek, humanisztikus és transzperszonális megközelítések)
– szakmai módszerek alkalmazása (kognitív módszerek, integratív hipnoterápia, relaxációs technikák, művészet és szimbólumterápiás módszerek)

– Alternatív/spirituális/intuitív megközelítései a pszichés-érzelmi nehézségeknek

– Tarot-kártya, mint önismeretet, tisztánlátást fejlesztő szupportív eszköz
– spirituális szemlélet (buddhizmus, hinduizmus, taoizmus, balinéz hinduizmus, a karma összefüggései)
– Élmény- és kalandterápiás szemlélet

 

Jelenleg pszichológusként és Tarot-tanácsadóként dolgozom (online is). Ezenkívül 10 éve olyan holisztikus szemléletű, elvonulásokat vezetek Balin és Magyarországon , ahol a bennünk rejlő lélek-esszencia kap táplálékot és útravalót (az élettel kapcsolatos vallástól, szellemi irányzattól független, univerzális, bárki számára befogadható tartalmakkal töltve, melyek szervezett programok keretében történnek).

Az alábbi témákban lehet hozzám fordulni személyes vagy online találkozások keretében:

– Életúti elakadás, krízis, a „hogyan tovább” és az emberi sors témája
– Szülő-gyermek kapcsolat problémái
– Önismeret, önbizalom témái
– Veszteségélmények és egyéb nehéz élethelyzetek feldolgozása
– Kiégés gyógyítása
– Kreativitás, intuitív működés fejlesztése
– Belső vezetővel való kapcsolódás
– Egyéb spirituális témák

Egyéni konzultáció szándékával az alábbi panelen keresztül tudja a kapcsolatot felvenni velem:

Kapcsolat és információkérés

1 + 15 =

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük