Elvonulás Balin 2024.11.02. – 11.16.

BALI – AZ UTOLSÓ FÖLDI PARADICSOM
Életöröm a Testnek, Megújulás a Léleknek, Ősi Tudás a Szellemnek

Időpont: 2024. November 2. (Indulás: November 1.) – November 16. (14 éjszaka)

Helyszín: Candidasa (Kelet Bali); Bangli régió, Ubud (Közép-Bali)
Időtartam: 2024. November 2. – November 16.
14 napos program (14 éjszaka) + utazás
Ár:    1300 USD (Mindhárom szálláson 2 fő 1 apartmanban) + 50.000 forint + repülőjegy (euróban is lehet fizetni, aktuális árfolyamon átváltva)
       1370 USD (Kizárólag Ubudban 1 fő 1 apartmanban, ) + 50.000 forint + repülőjegy (euróban is lehet fizetni, aktuális árfolyamon átváltva)

Fizikai megterhelés: könnyű
Csoport max. létszám: 10-14 fő
Elvonulás szervező-vezetők és akik hozzájárulnak: Rácz Andrea csoportvezető; Király Mónika 2013 óta Balin élő pszichológus, művész, programszervező és programvezető; Wayan Karja festőművész-egyetemi tanár, balinéz – hindu papok; Dewa és a balinéz sofőrök; Dayu és a Bamboo Spirit teljes helyi személyzete; egyéb segítők járulnak hozzá az elvonulás programjaihoz és azok színvonalához.

 

HELYSZÍNEK

Első szállásunk Kelet–Balin, Candidasan, közvetlenül tengerpart mellett lesz, ahol 5 napon át folyamatosan a tenger adja a hátteret. Az apartmanból egyenesen a tengerre nyílik kilátás, mögöttük pedig hegyek emelkednek. A szállás kialakítása lehetővé teszi a teljes kikapcsolódást. Ízletes ételeket fogyaszthatunk a szálláshelyünkön vagy a környező változatos ételkínálatú warungokban, éttermekben. Tengerre néző medence, saját kis homokos tengerpart, szép környezet teszi ott tartózkodásunkat kellemessé. Programjaninkat a hely adta különlegességek teszik kuriózummá.

Bangli régió egy kevésbé turistás, viszonylag még felfedezetlen, tengerpart nélküli része balinak. Épp ezért ez inkább a befelé fordulás helyszíne lesz, ám olyan festői környezetben, amelyben túráznunk is érdemes lesz. Bujazöld dombos, hegyes-völgyes álomszerű tájra néznek a medencék is. Szállásunk egyéniséggel rendelkezik most is, kerüljük a személytelen hotelek világát.

Ubudot, Bali művészeti és kulturális központját nem hagyjuk ki most sem, annak ellenére, hogy az egyik legfelkapottabb turistaparadicsom. Szállásunk azonban csendes, nagyon hangulatos hely lesz, sokan otthonuknak érzik már pár napos itt tartózkodás után is. Szuperjó masszázshelyek, étkezőhelyek, és persze vásárlási lehetőség is nyílik itt, mely kihagyhatalan programnak bizonyul a sokéves tapasztalatok alapján. A helyi kultúra, művészeti és és spirituális világ ismereteinek mélyítéséhez azonban továbbra is Ubud az egyik legjobb helyszín.

 

PROGRAM

 

CANDIDASA

1. nap – November 2. szombat – MEGÉRKEZÉS – Újhold napja. Egyéni/csoportos kiutazás Bali szigetére. Transzfer Candidasaba. Szállás elfoglalása, szabad program

Elvonulásunkat Újhold napján indítjuk, egyből egy balinéz ünnepnapon, mivel a Hold kultuszán alapul a balinéz időszámítás. A reptérről Candidasaba, Bali keleti részén elhelyezkedő tengerparti kisvárosba utazunk. A hangulatos városkát lagunák övezik, szállásunk is ilyen védett part mentén lesz. A közel 2 órás út légkondicionált autókkal történik. Megérkezés után az utazás fáradalmait és a 6 órás időeltolódást kezdjük kipihenni tengerparti szállásunkon, ahol minden apartmanból a tengerre látunk rá. Utazásunk első harmadát a tengerrel való kapcsolódás jegyében töltjük, ezért ide koncentrálódnak a viziprogramok.
Ellátás: welcome-snack

2. nap – November 3. vasárnap – KEZDET, HANGOLÓDÁS, PIHENÉS – Szabad pihenőnap tengerparti fürdőzéssel. Bevezetés a balinéz kultúrába. Belső út program.

Az első teljes napunk az utazás kipihenésére, a lélekben is megérkezésre, ráhangolódásra alkalmas, melynek csodás környezetet biztosít a tengerpart melletti szállásunk. A tenger közvetlen közelsége miatt egész nap fürdőzhetünk, felfedezhetjük szálláshelyünk környékét, pénzt váltunk, miközben a helyi világ kultúrájának, szellemiségének megismerését is elkezdjük. Mivel az utazás nem csak a külső, de egy belső útról is szól, így a Hold növekvő fázisával harmóniában a belső világunk útján is haladunk a teljesség felé.
Ellátás : reggeli

3. nap – November 4. hétfő – BALI AGA – VISSZA AZ IDŐBEN – A Lótusz–tó majd egy tradicionális balinéz falu meglátogatása. Séta a dzsungelben. Pihenés, szabad program homokos tegerparttal rendelkező szállásunkon.

Reggeli után egy közeli pici lótusztavat látogatunk meg, mely tömve van lótuszvirágokkal, melyek leginkább a reggeli órákban nyílnak ki.
Majd egy ősi balinéz faluba érkezünk, ahol a helyiek még hűek az őseik által rájuk hagyományozott életmódhoz. Balin már csak néhány olyan ősi AGA falu van, amelyek őrzik még a régi idők változatlan hagyományait és életmódját. Különféle kézműves termékek készítésébe is betekintést kapunk, mint például a kettős szőttesek készítésébe és a pálmalevélbe vésett tradicionális művészetbe. Utunk átvezet egy dzsungelen is, ahol egy teljes órán át fogunk barangolni két falu között. Sok helyi ember még mindig a dzsungelben él és gazdálkodik. Visszatérve szállásunkra a délután hátralévő részét ismét pihenéssel, töltődéssel, masszázzsal tölthetjük.
Ellátás : reggeli

4. nap – November 5. kedd – Vizikirándulás és sznorkelezés a Kék Lagunáknál. Belső Út Program

Kirándulunk egyet a vízen is, bekukkantunk a vízfelszín alá , mely egy olyan birodalom, amit csak ritkán láthatunk, noha a Föld 70 százaléka vízzel borított. Különös élmény a víz alá merülni, és rácsodálkozni az életnek erre a ritkán tapasztalt dimenziójára. Mintha magunkban fedeznénk fel egy új részt. Veszélytelen és könnyű élmény a sznorkelezés, mely tovább mélyíti a víz elemmel való kapcsolódásunkat.
Ellátás : reggeli

5. nap – November 6. szerda – TENGER-ENERGIATISZTÍTÁS – Töltődünk Bali talán legszebb fehérhomokos partján.

Reggelink elfogyasztása után ellátogatunk egy elbűvölő, tiszta fehérhomokos tengerpartra, ahol az óceán adta örömöket élvezhetjük. A balinézek a tenger jelentőségét a lelki-szellemi energia tisztításában is látják. A fehér homokos tengerparton töltődve lehetőség nyílik sznorkelezésre, az óceán hullámaival való játékra is. Igény szerint egy kisebb túra is tehető a tengerpartot körbeölelő dombokon. Kedvencünk az egyik helyi warung, ahol istenien készítik el a tenger gyümölcseit, érdemes kipróbálni a frissen készült, grillezett halételeket is!
Az indulás előtti utolsó esténket a környék
Ellátás : reggeli

 

BANGLI RÉGIÓ

6. nap – November 7. csütörtök – Megérkezés Bangli területére. Pihenés. Belső út Program

Bangli régió egy gyönyörű völgy az Agung-hegy lábánál, melyet rizsföldek és erdők borította hegyek vesznek körbe. Elfoglaljuk csodás panorámával rendelkező szállásunkat, pihenünk, sétálunk, és folytatjuk Bali és saját magunk további felfedezését.
Ellátás: reggeli

7. nap – November 8. péntek – Egész napos kirándulás – Besakih Anyatemplom az Agung – hegyen; Túrázás a környező természetben egy vízeséshez; Tradicionális falu meglátogatása

Reggeli után elindulunk a balinézek szakrális lelki központjához, a Besakih Anyatemplomhoz, mely közvetlenül az istenek hegyén, az Agungon van. Ez a leghatalmasabbb és legfontosabb templom a balinéz hinduk számára. Több, mint 1000 méter magasra megyünk ehhez autóval, majd egy kisebb könnyű túra árán Bali egyik legkülönlegesebb vÍzeséséhez is eljutunk. Útba ejtünk ezután egy bambuszerdő közelében fekvő tradicionális falut, Penglipurant, mely a mai napig szinte egy élő múzeum. Útközben lehetőség lesz ebédünk elfogyasztására is.
Ellátás: reggeli

8. nap – November 9. szombat – Rafting a Telaga Waya folyón; Belső út program

Reggeli után egy rövid autós utazást teszünk egy közeli folyóvölgyhöz, melynek Gyönyörű természeti környezetben, biztonságos gumicsónakokban kanyargunk majd a folyó útján, ahol kb. 15 kilométert teszünk meg. A túra után megebédelünk és visszaszállítanak minket a szállásra.
Ellátás: reggeli, ebéd

9. nap – November 10. vasárnap – A TERMÉSZET GYÓGYEREJÉNEK napja. Utazás Tibumana vízeséshez. Betekintés a tradicionális életbe: balinéz életmód megismerése, kókuszolaj és jamu (gyógynövényes) ital készítés egy hagyományos balinéz otthonban, tradicionális ebéd.

Ezen a napon a reggelit követően Bangli megyébe utazunk, és először egy csodaszép folyóvölgyet és vízesést látogatunk meg, melyben javasolt a fürdés is. Ezután a balinéz életbe két tradicionális tevékenységen keresztül kapunk betekintést.
A helyiek számára a természet a mindennapi élet része, ismerik a növényeket, virágokat, melyeket sokféleképpen fel is használnak a háztartásban, gyógyításban is. Egy eldugott falucskába látogatunk, ahol balinéz család vendéglátóink bemutatják hogyan készül a szűz kókuszolaj és a jamu (gyógynövényes ital), mi magunk is segédkezünk az elkészítésében. Eközben megtekinthetjük a balinéz udvart, ahogyan a helyiek élnek, és a gyógynövényes kertet. Vendéglátóinktól finom tradicionális ebédet is kapunk.
Ellátás: reggeli, ebéd

 

UBUD

10. nap – November 11. hétfő – ÁTHANGOLÓDÁS – Utazás Ubudba, útközben helyi kávé és teakóstoló egy Fűszerkertben.

Reggeli után összepakoljuk a holminkat, és Ubud felé indulunk. Utazásunk során látogatást teszünk egy Fűszerkertben is, ahol többféle kávét, teát is megismerhetünk. Délutánra érünk kényelmes és otthonos szálláshelyünkre, ahol 8 éjszakát töltünk. A nap hátralévő részében szabadprogrammal tölthetjük időnket.
Ellátás : reggeli

11. nap – November 12. kedd – SZELLEMI-LELKI TISZTÍTÓ nap. Reggel meditáció és a belső tisztulást segítő szertartásos fürdő egy szent, természetes forrásnál. Egy csodálatos panorámájú warungban (helyi étteremben) megreggelizünk. Majd Gunung Kawi sziklafaragványok és templom a Pakerisan folyóvölgyben.

Napunkat azzal kezdjük, hogy a balinéz-hindu világ egyik jelentős szokását, a melukatot magunk is gyakoroljuk. Meditáció során ráhangolódunk a szertartásra, majd ellátogatunk a szent forráshoz, ahol rituális tisztítófürdőt veszünk a vízesés alatt. Ez egy karmatisztító hely a tradicionális hitvilág szerint. Megfelelő felkészülés előzi meg ennek a helynek a megtapasztalását. A melukat után egy elbűvölő panorámájú warungban (étteremben) megreggelizünk.
Ezután ellátogatunk a közeli Gunung Kawi sziklatemplomba, a Királyok Völgyébe, mely az egyik legősibb fennmaradt emléke egy régi világnak. A 11. századi egyedülálló sziklakapu és a templomok lélegzetelállító paradicsomában megismerkedhetünk a védikus világnézettel is.
Ellátás: reggeli

12. nap – November 13. szerda – A BENNÜNK ÉLŐ MŰVÉSZ NAPJA – Sétameditáció a Campuhan folyó egy szakrális pontjához. Művészet és Lélek – balinéz festőworkshop

A két folyó találkozása Ubud kialakulásának kezdőpontját is jelzi. Sétát teszünk a folyóvölgy egy szakrális részéhez, mely rejtve maradt a turisták szeme előtt.
Ezen a napon Wayan Karja, Bali egyik legelismertebb festőművésze, szállásunk házigazdája vezet be minket a korábban már sokféle módon megtapasztalt szakrális víz világába a vízfestés közvetítésével. Ez a sajátélmény semmilyen művészi képességet nem igényel, mégis magunkat ismerhetjük meg általa egy kicsit másképp.
Ellátás: reggeli, juice

13. nap – November 14. csütörtök – SZABADNAP

Ezt a napot saját belátásunk szerint szabadon tölthetjük masszázzsal, kényeztető programokkal, vásárlással, vagy opcionális programok csoportos szervezésben is lehetségesek.
Ellátás: reggeli

14. nap – November 15. péntek – Balinéz főzőiskola. Este Tűzszertartás a Bamboo Spiritben

Egy sokak által igényelt program keretében megtanuljuk a tempe készítés igen egyszerű fortélyát, mely egy sokrétűen felhasznáható, ízletes húspótló alapanyag a vegetáriánusok számára. Ismét a Bamboo Spirit hölgyei vezetnek minket a tempe elkészítésének folyamatában, melyet a magyar környezetben is meg tudunk csinálni. Megtanuljuk a sült rizs és a mogyorószószos balinéz specialitást, a Gado-Gado készítést is. Helyben meg is ebédelünk az elkészített finomságokból.
A Bamboo Spirit ezen a napon egy szertartásnak is otthont ad, ami a lélek számára kuriózum.
Balinéz papok által vezetett gyógyító tűzszertartáson veszünk részt, ami különleges alkalom. A tradicionális Gyógyító Tűz-szertartás a hindu védikus időkben gyökeredzik. Speciálisan képzett papok végzik a szertartást, akik ghee-t és gabonát szórnak a tűzbe, miközben szanszkrit mantrákat citálnak, egészséget, bőséget, áldást kérve az isteni világtól. Meghatározott időben a résztvevők is bedobhatnak rizst, gabonát a tűzbe mantrázás közben, saját lelkük útjának támogatását kérve, melyet papírra írt kívánság formájában a tűzben átégetnek. A rituálé tisztítja a résztvevők és a környéken élők energiáját mentális és spirituális értelemben is. Ez egy erős energetikai tisztítás. Gyógyításhoz is sokszor használják a szertartás erejét.
Helyben készült vegán vacsorával zárjuk az estét.
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

15. nap – November 16. szombat – Belső Út program, Hazautazás megkezdése

Az elvonulás lezásárása, repülőgép indulásától függően megkezdjük a hazautazást.
Ellátás: reggeli

 

 

INFO BOX

• Zárt fb-csoportunkban minden szállás és minden utazáshoz szükséges információ részletesen meg lesz osztva a jelentkezőkkel. Minden előzetes tudnivaló, tájékoztatás, aktualitás, vízumintézés posztolva lesz, ennek követése fontos. A repülőjegyek intézése csoportos jegyvásárlás lesz.
A program november 2 és 15 között tart. Azonban a kiutazás lehetséges napokkal előtte vagy a hazautazás napokkal utána is, így extra napokat is ajándékozhat magának, akinek erre igénye és lehetősége van.

 

A programon való részvétel feltétele:

• Kitöltött, aláírt jelentkezési lap
• Előleg + további díjak befizetése

Fizetési ütemezés: 2024. június 30-ig – 400 USD / 400 euro

                                  2024. július 30. – 50.000 forint

                                  2024. augusztus 15. – repülőjegy 1. részlet

                                  2024. szeptember 30. – repülőjegy 2. részlet

                                  A helyszínen fizetendő az USD / euro fennmaradó része

A dollárban való fizetés esetén a program díja 100/50 USD címletekben történik (kisebb címleteket sok helyen más árfolyamon váltanak ). KIZÁRÓLAG 2003 után nyomott, hibátlan 100/50 USA dolláros címletet fogadunk el!!  /Ha valakinek eurója van már készpénzben, akkor nem kell átváltania, euróban is elfogadjuk a programdíjat, az aktuális napi középárfolyamon számítjuk át. /
• A programhoz igazodó repülőjegy megvásárlása
• Egészséges fizikai-pszichés kondíció

 

Az utazás díja tartalmazza:

• Csoportos érkezés és távozás esetén reptéri transzfer. A program kezdetére való kiutazás Bali szigetére egyéni úton történik, de ajánlunk járatokat, melyek alkalmasak a résztvevők együtt-utazásához. Ezekhez reptéri transzfer is jár. Lehetőség van napokkal, hetekkel hamarabb-később is érkezni a szigetre, ezeknek a plusz időknek a szervezéséhez is lehetséges segítséget kapni, ám a transzferek költségeit ekkor a program nem állja.
• Candidasan 5 nap tengerparti, kétszemélyes, franciaágyas, légkondicionált, hangulatos apartmanokban, melyek mindegyike a tengerre néz
• Bangli régióban 4 éjszaka, kiemelkedő színvonalú, légkondicionált, rizsföldekre és hegyvidékre néző szobák dupla vagy egyszemélyes ágyakkal.
• Ubudban 5 éjszaka természetbarát, tágas, kétszemélyes, franciaágyas, plafonventillátoros, kényelmes, tiszta és szép trópusi jellegű apartmanokban, melyek mindegyikéhez nagy terasz is tartozik.
• Ellátás: 14 reggeli, 3 ebéd, 1 vacsora, 1 welcome – snack; 20 liter ivóvíz Ubudban/apartman
• stúdióhasználati díjak
• Szálláshoz kötődő borravalók
• Helyszíni közlekedés: A program összes utazása, amely a programokhoz kapcsolódik, beleértve a viziközlekedést is.
• 2 alkalommal balinéz szertartás vezetéssel együtt / a kellékek költségeivel, a vezető és papok díjával együtt/ (Tűz és Víz-szertartás)
• Alkotó programok anyagköltségei és kellékei
• Belépők és programok: Az összes program belépőjeggyel, adományokkal kivéve az opcionális programokat
• Az elvonulást segítő helyiek díjai
• Elvonulás minden programjának szervezése, vezetése, idegenvezetés
• Tolmácsolás
• Helyi adók, illetékek

 

Az utazás díja nem tartalmazza:

• repülőjegy illetékkel /egyéni utazás esetén a reptéri transzfer/
• biztosítás (egyénileg intézendő)
• fakultatív programok, pl. masszázs, motorbérlés stb. (opcionális)
• a programba foglalt étkezéseken túli étkezések
• Adományok, borravalók a helyszíneken (sofőröknek szokás szerint mindenki adományoz és egyben adjuk oda)
• Költőpénz. Javasolt összeg, mely a szükséges étkezéseket, néhány masszázst, apróbb egyéb vásárlásokat magában foglal a program teljes idejére: ajánlott összeg: 300 USD (vásárlási igénytől függően akár kétszer ennyi 😀 )

Információkérés az elvonulásról

9 + 2 =

0 hozzászólás