Elvonulás Balin 2024.04.10. – 04.24.

BALI – AZ EGYENSÚLY ÉS HARMÓNIA TEREMTÉSE ÉLETÜNKBEN

 

Életöröm a Testnek, Megújulás a Léleknek, Ősi Tudás a Szellemnek
Időpont: 2024. Április 10. (Indulás: Április 9.) – Április 24. (14 éjszaka)

 

Helyszín: Ubud (közép – Bali) Sumberkima (ÉNY Bali)
Időtartam: 2024. április 10. – április 24. /14 napos program (14 éjszaka) + utazás/
Ár: 1380 USD (Mindkét szálláson 2 fő 1 apartmanban)     vagy  1480 USD (Kizárólag Ubudban 1 fő 1 apartmanban, )
Fizikai megterhelés: átlagos fizikai erőnlét szükséges (néhány helyszín több száz lépcső megmászását igényli, a vulkán túra jó állóképességet igényel.)

Elvonulás szervező-vezetők és akik hozzájárulnak: Tóth Ibus csoportvezető; Király Mónika 2013 óta Balin élő pszichológus, művész, programszervező és programvezető; Wayan Karja festőművész, balinéz – hindu papok; Dewa és a balinéz sofőrök; Dayu és a Bamboo Spirit teljes helyi személyzete; egyéb segítők járulnak hozzá az elvonulás programjaihoz és azok színvonalához.

 

HELYSZÍNEK

 

Ubudot, Bali művészeti és kulturális központja az első helyszínünk, mert kitűnő hely és kényelmes innen csillagtúraszerűen utazni. Santra Putra lesz a szállásunk, amit már pár napos itt tartózkodás után is otthonunknak érezhetünk. Ezen a részen autók nem képesek járni, mivel nincs kövesút, amiatt autós forgalom sincs. Ubud egyik legzöldebb, legcsendesebb része, csak lépcsőkön át lehet a szállásunkra jutni. Eláruljuk a titkos, szuperjó masszázshelyek, étkezőhelyek elérhetőségét a közelben. A helyi kultúra, művészet és spirituális világ ismereteinek mélyítéséhez nem tudunk jobb helyszínt választani Ubudnál… most is ő a nyerő, 8 napot töltünk ezen a szálláshelyen

Sumberkima – Egy álomszép, eldugott elvonulóhely északnyugat Balin, mely még mentes a turistaáradattól. Bali egyik leginkább érintetlen része elbűvölően szép természeti gazdagsággal bír. Igazi menedékhely, mintha álmodnánk, olyan szokatlanul trópusi hangulatú világba kerülünk. Hatalmas különbség az európai életkörülményekhez képest a természet átütő erejében tölteni pár napot a minden kényelmet kielégítő varázslatos szállásainkon. Jó kiindulópontja egy örök életre szóló sznorkel-programnak, és egy jávai vulkántúrának, mely a programunk része.

PROGRAM

UBUD

1. nap: Április 10. szerda – MEGÉRKEZÉS Bali szigetére. Transzfer Ubud városába. Szállás elfoglalása.

Megérkezés Bali repterére. A reptérről Ubudba utazunk, mely a művészeti, kulturális, tradicionális élet fő központja. A szállásig 1,5 óra a transzfer, kényelmes légkondis autókkal. A szállásra érkezve elfoglaljuk tágas apartmanjainkat, ivóvíz lesz minden apartmanban és egy kis gyümölcskosár. Érkezéstől függően további szabadidő.
Ellátás: welcome gyümölcskosár, 20 liter ivóvíz/apartman

2. nap: Április 11. csütörtök – Yin és Yang a balinéz világban. Ősi hanggyógyítás egy szakrális piramisban. Szabadprogram.

Reggeli után a szállás stúdiójában gyülekezünk, ahol a helyi világba kapunk bevezetőt, és minden praktikus információ elhangzik, ami a helyi tájékozódást segíti. Ezután elutazunk egy szakrális Chi-piramishoz. A piramis különlegesség világviszonylatban is. Az ősi hangszerek sokasága által a hanggyógyító ülések során előállított ritmikus frekvenciák kölcsönhatásba lépnek a testünkben lévő vízzel és csakrarendszerünkkel, segítve testünk intelligens öngyógyító képességét. A hangok frekvenciáján keresztül a gyógyító erőt maga a piramis kiképzése is fokozza.
Majd ezután szabadprogram, Ubud felfedezése.
Ellátás: reggeli

3. nap – Április 12. péntek – YIN – nap – SZELLEMI-LELKI TISZTÍTÓ nap. Reggel meditáció és a belső tisztulást segítő szertartásos fürdő egy szent forrásnál. Egy csodálatos panorámájú warungban (helyi étteremben) megreggelizünk. Majd Gunung Kawi sziklafaragványok és templom a Pakerisan folyóvölgyben.

Napunkat azzal kezdjük, hogy a balinéz-hindu világ egyik jelentős szokását, a melukatot magunk is gyakoroljuk. Meditáció során ráhangolódunk a szertartásra, majd ellátogatunk a szent forráshoz, ahol rituális tisztítófürdőt veszünk a vízesés alatt. Ez egy karmatisztító hely a tradicionális hitvilág szerint. Megfelelő felkészülés előzi meg ennek a helynek a megtapasztalását. A melukat után egy elbűvölő panorámájú warungban (étteremben) megreggelizünk.
Ezután ellátogatunk a közeli Gunung Kawi sziklatemplomba, a Királyok Völgyébe, mely az egyik legősibb fennmaradt emléke egy régi világnak. A 11. századi egyedülálló sziklakapu és a templomok lélegzetelállító paradicsomában megismerkedhetünk a védikus világnézettel is.
Ellátás: reggeli

4. nap: Április 13. szombat – Yang nap – A TERMÉSZET GYÓGYEREJE – Utazás Tibumana vízeséshez. Séta egy elbűvölő rizsföldön a közeli faluig. Betekintés a tradicionális életbe Bangli falunál: balinéz életmód megismerése, kókuszolaj és jamu (gyógynövényes) ital készítés egy hagyományos balinéz otthonban, tradicionális ebéd.

Ezen a napon a reggelit követően Bangli megyébe utazunk, és először egy csodaszép folyóvölgyet és vízesést látogatunk meg, melyben javasolt a fürdés is. Egy olyan rizsvidéken sétálunk át, mely 50 évvel ezelőtt is így nézett ki, és megnézhetjük a rizs termesztést. A balinéz életbe két tradicionális tevékenységen keresztül kapunk betekintést. A helyiek számára a természet a mindennapi élet része, ismerik a növényeket, virágokat, melyeket sokféleképpen fel is használnak a háztartásban, gyógyításban is. Egy eldugott falucskába látogatunk, ahol balinéz család vendéglátóink bemutatják hogyan készül a szűz kókuszolaj és a jamu (gyógynövényes ital), mi magunk is segédkezünk az elkészítésében. Eközben megtekinthetjük a balinéz udvart, ahogyan a helyiek élnek, és a gyógynövényes kertet. Vendéglátóinktól finom tradicionális ebédet is kapunk.
Ellátás: reggeli, ebéd

5. nap: Április 14. vasárnap – Yin – nap – A BENNÜNK ÉLŐ MŰVÉSZ – Sétameditáció a Campuhan folyó egy szakrális pontjához. Művészet és Lélek – balinéz festőworkshop

A két folyó találkozása Ubud kialakulásának kezdőpontját is jelzi. Sétát teszünk a folyóvölgy egy szakrális részéhez, mely rejtve maradt a turisták szeme előtt.
Ezen a napon Wayan Karja, Bali egyik legelismertebb festőművésze, szállásunk házigazdája vezet be minket a korábban már sokféle módon megtapasztalt szakrális víz világába a vízfestés közvetítésével. Ez a sajátélmény semmilyen művészi képességet nem igényel, mégis magunkat ismerhetjük meg általa egy kicsit másképp.
Ellátás: reggeli

6. nap: Április 15. hétfő – Csere lett: BAMBOO SPIRIT konyhája – Tempe, avagy a szójababsajt , Nasi Goreng és Gado – Gado készítése. Szabad program. Este Agny HotraTűzszertartás

Egy sokak által igényelt program keretében megtanuljuk a tempe készítés igen egyszerű fortélyát, mely egy sokrétűen felhasznáható, ízletes húspótló alapanyag a vegetáriánusok számára. Ismét a Bamboo Spirit hölgyei vezetnek minket a tempe elkészítésének folyamatában, melyet a magyar környezetben is meg tudunk csinálni. Megtanuljuk a sült rizs és a mogyorószószos balinéz specialitást, a Gado-Gado készítést is. Helyben meg is ebédelünk az elkészített finomságokból.

A Bamboo Spirit ezen a napon egy szertartásnak is otthont ad, ami a lélek számára kuriózum.
Balinéz papok által vezetett gyógyító tűzszertartáson veszünk részt este, ami különleges alkalom. A tradicionális Gyógyító Tűz-szertartás a hindu védikus időkben gyökeredzik. Speciálisan képzett papok végzik a szertartást, akik ghee-t és gabonát szórnak a tűzbe, miközben szanszkrit mantrákat citálnak, egészséget, bőséget, áldást kérve az isteni világtól. Meghatározott időben a résztvevők is bedobhatnak rizst, gabonát a tűzbe mantrázás közben, saját lelkük útjának támogatását kérve, melyet papírra írt kívánság formájában a tűzben átégetnek. A rituálé tisztítja a résztvevők és a környéken élők energiáját mentális és spirituális értelemben is. Ez egy erős energetikai tisztítás. Gyógyításhoz is sokszor használják a szertartás erejét.
Helyben készült vegán vacsorával zárjuk az estét.
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

7. nap: Április 16. kedd – Yin – Yang nap – TERMÉSZET ÉS LÉLEK – Ellátogatunk a pillangó-parkba. Jatiluwih hatalmas és gyönyörű rizsteraszain sétálunk.

Ezen a reggelen meglátogatjuk pillangók birodalmát. Nem csak gyönyörű, színes pillangókkal találkozunk, de megismerjük az óriási, tenyérnél is nagyobb pillangók fejlődését, és megtudjuk, hogyan kapcsolódnak az emberi lélekfejlődés útjához. Utazásunkat folytatva ismét betekintést kapunk a rizs kultúrájába Tabanan megyében, Jatiluwih elbűvölő rizsteraszain sétálva, mely egy kulturális élmény is egyben. A helyszínen csodás panorámában fogyaszthatjuk el ebédünket is, igény szerint.
Ellátás: reggeli

8. nap: Április 17 szerda – SZABADNAP

Ezt a napot saját belátásunk szerint szabadon tölthetjük masszázzsal, kényeztető programokkal, vásárlással, vagy opcionális programok csoportos szervezésben is lehetségesek. Választási javaslatok: Sanur Beach-program / rafting az Ayu-folyón / Rizsteraszok-Majomerdő látogatása
Ellátás: reggeli

SUMBERKIMA

9. nap: Április 18. csütörtök – UTAZÁS NYUGATRA – Buddhista ashram meglátogatása és meditáció az északi hegyekben. Megérkezés Sumberkimába, második otthonunkba

Elhagyjuk Ubudot és észak-nyugat Bali felé vesszük az irányt, ami a Ubuddal ellentétben Bali egyik leginkább érintetlen része, ám természeti szépsége lenyűgöző. Igazi menedékhely, egy meseszép álomvilágban érezhetjük magunkat következő szállásunkon a tengertől 10 percre. Útközben megállunk Bali legjelentősebb buddhista ashramjánál, mely hasonlóképpen épült, mint Borobudur, a világ legnagyobb buddhista emlékműve Jáva szigetén. Kapcsolódhatunk Buddhával és a buddhista világnézettel, amely a balinéz hinduizmus egyik meghatározó eleme. Utunk felén túljutva szinte pihenőképp magunk is elcsendesedünk ott, ahol a szerzetesek szoktak.
A közel 4 órás, természeti szépségekben gazdag utazás után jól eshet a panorámás, nagyméretű medencénkben megfürödni, mely szállásunkhoz kapcsolódik. A nap hátralévő részében éppúgy, mint a további napok szabadidejében ajánlott szállásunk nagy kiterjedésű és nem mindennapi helyszínének felfedezése.
Ellátás: reggeli

10. nap: Április 19. péntek – YIN és YANG nap – VÍZ és TŰZ – Pihenés, ráhangolódás az esti programra. Éjjel elindulunk a Jáva -szigeten kéken izzó, füstölgő Ijen – Vulkánhoz, és a türkizzöld kráter-tóhoz napfelkeltét nézni.

A nap első fele még mindig a lélekben megérkezés, a természetre és saját magunkra, egymásra való ráhangolódás jegyében telik. Kényelmes szállásunkon pihenünk, fürödhetünk, sétálhatunk, jógázunk, felkészítjük magunkat egy olyan programra, ami miatt már önmagában megéri ilyen messzire elutazni.
Este 11-kor indulunk el a 2600 méteres Ijen-vulkánhoz kelet-Jávára, ami a világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája. Bali nyugati csücskéből átkompozunk Jávára, ahonnan autóinkkal folytatjuk az utat a túra kezdőpontjához. Hajnal 4-kor kezdjük járni a hegyi utat a helyi vezetőkkel a sötétben elektromos-kéken izzó kénes füstöt árasztó kráterhez, mely egy csodaszép Pokol fantáziáját keltheti az emberben. A kék tüzet a kénes gáz okozza, kénbányászokkal fogunk találkozni az úton is. Két órás éjjeli gyaloglás kell ahhoz, hogy a kráter peremét elérjük és további 25 perces ereszkedő lefelé a kráterben (amennyiben a vulkán engedi). A túra fizikailag közepesen megerőltető, mostanában már száz feletti létszám vág neki az útnak éjjelente, hogy a kivételes jelenséget megcsodálhassa. Lámpákkal és maszkkal felszerelkezve (a program díjában benne van) haladunk helyi guide segítségével az úton. A felejthetetlen élmény megkoronázásaképpen pirkadatkor láthatóvá válik a világ legnagyobb, kénsavban gazdag, türkizzöld színű krátertava. A vulkán környékén lélegzetelállító séta és fotózási lehetőség is van reggel. Reggelinket is itt fogyasztjuk el, mielőtt visszaindulunk sofőrjeinkhez. Délben érünk vissza szállásunkra.
Ellátás: reggeli

11. nap: Április 20. szombat – Yang és Yin nap – TŰZ és FÖLD – Megérkezés délben, pihenő, szabadprogram. Botanikai séta a hegygerincen, permakultúrás kert megtekintése.

A déli órákban visszatérünk a szállásunkra, és a nap hátralevő részében kipihenjük a csodákban gazdag, de komfortzónánk tágítását igénylő programunkat akár kényelmes teraszainkon, vagy a medencék közelében. Megismerkedhetünk a helyi növényvilággal, botanikai túrát teszünk. Az egymással harmóniában élő haszonnövények permakultúrás kertjét is megcsodálhatjuk.
Ellátás: reggeli

12. nap: Április 21. vasárnap – YIN nap – BETEKINTÉS A TENGERALATTI VILÁGBA – sznorkel Menjangan-sziget környékén.

Reggeli után elindulunk Menjangan-szigetre, mely a Nyugat-Bali Nemzeti Parknak a része. Balin itt látható a legszebb tengeralatti világ, a sznorkelezők paradicsoma. Délben ebédet is kapunk. A szigeten egy különleges templom is van, melyet érdemes megnézni, strandolhatunk is a szigeten. Ez a sznorkel-túra Bali legjobb, leglátványosabb, legelbűvölőbb tengeralatti világába ad betekintést, igazi kuriózum. Ellátás: Reggeli, ebéd

13. Április 22. hétfő – Yang nap – A DZSUNGEL és a MANGROVE ERDŐ VILÁGA 

Egy helyi guide vezetésével Nyugat Bali Nemzeti Parkjában teszünk egy könnyű, az aktuális időjárási viszonyoktól függően maximum 10 kilométeres túrát a dzsungelben. Szabadon élő majmok, jégmadarak és vadon élő állatfajok bukkanhatnak fel a túra során, melyek teljesen veszélytelenek ránk nézve. A dzsungel faunája ebben az évszakban bujább, nem fenyegeti a szárazság. A part mentén haladva a rusztikus mangroveerdőt is megtekinthetjük. Felejthetetlen élmény.

14. Április 23. kedd – SZABADNAP – Egyéni, szabadonválasztott proramok igény szerint

Ezen a napon lehetőség van akár az elbűvölő, faluméretű szállásunkon pihenni a hazautazás előtt, csónakázhatunk egy utolsót a tengeren, vagy a környékbeli város, Pemuterán felfedezésére. Az elvonulás lezárása.

15. Április 24. szerda – HAZAUTAZÁS MEGKEZDÉSE

INFO BOX

 

Zárt fb-csoportunkban minden szállás és minden utazáshoz szükséges információ részletesen meg lesz osztva a jelentkezőkkel. Minden előzetes tudnivaló, tájékoztatás, aktualitás, vízumintézés posztolva lesz, ennek követése fontos. A repülőjegyek megvásárlása egyéni felelősségel történik, de repülőjegyértékesítő segítségét veszi igénybe a csoport.
A program április 10 – 24 között tart. A programváltozás jogát fenntartjuk, az aktuális időjárás és egyéb váratlan események módosíthatják a dátumokat.

A programon való részvétel feltétele:
• jelentkezési lap kitöltött, aláírt másolatának visszaküldése
• Előleg: 400 USD befizetése (a további összeg befizetése a helyszínen, Balin, 100 USD címletekben történik) /KIZÁRÓLAG 2003 után nyomott, hibátlan 100 USA dolláros címletet fogadunk el!!/ Az előleg kizárólag a szállásfoglalásokhoz kell, ennek esetleges visszatérítése a szállások szabályaitól függ.
• A programhoz igazodó repülőjegy megvásárlása

Az utazás díja tartalmazza:

• Szállás: 14 éjszakára, 2 személyes apartmanokban :
Ubudban 8 éjszaka természetközeli, tágas, kétszemélyes, franciaágyas, plafonventillátoros, kényelmes, tiszta és szép trópusi jellegű apartmanokban, melyek mindegyikéhez nagy terasz és alapszinten felszerelt konyha is tartozik.
Sumberkimán 6 éjszaka változatos elosztású, extra tágas, teraszokkal, medencékkel rendelkező 2 – 6 személyes légkondicionált, luxuskivitelű tágas villákban vagy apartmanokban, egyszemélyes vagy franciaágyas változatokban. A csodás környezet a tenger közelében, a nyugati hegységben van, csodás panorámával a hegyekre és a tengerre.
• Csoportos érkezés és távozás esetén reptéri transzfer
• Ellátás: 14 reggeli, 3 ebéd, 1 vacsora, 1 gyümölcs kosárka;
• Helyszíni közlekedés: A program összes utazását, a hajó-, és csónakköltségekkel együtt
• 2 alkalommal balinéz szertartás vezetéssel együtt / a kellékek költségeivel, a vezető és papok díjával együtt/ (Tűz és Víz-szertartás)
• Alkotó program anyagköltségei és kellékei
• Felszerelések: Sznorkel-pipa és szemüveg, Zseblámpa, Gázmaszk
• Belépők és programok: Az összes program belépőjeggyel, kivéve az opcionális programokat
• Az elvonulást segítő helyiek összes díja
• Az elvonulás minden programjának szervezési, vezetési díjai
• Szomatodráma és Tarot sajátélmény az aktuális témákhoz kapcsolódva jelen lesz a programban
• Tolmácsolás, felmerülő egyéb ügyintézések 24 órában
• Helyi adók, illetékek

Az utazás díja nem tartalmazza:

• repülőjegy illetékkel
• biztosítás
• adományok, borravalók a helyszíneken (sofőröknek, személyzetnek szokás szerint mindenki adományoz és egyben adjuk oda)
• fakultatív programok, pl. masszázs, motorbérlés stb. (opcionális)
• a programba foglalt étkezéseken túli étkezések
• Költőpénz. Javasolt összeg, mely a szükséges étkezéseket, néhány masszázst, apróbb egyéb vásárlásokat magában foglal a program teljes idejére: min. 300 USD

Információkérés az elvonulásról

13 + 1 =

0 hozzászólás