Elvonulás Balin 2024.03.26.-04.09

BALI – AZ UTOLSÓ FÖLDI PARADICSOM

 

Életöröm a Testnek, Megújulás a Léleknek, Ősi Tudás a Szellemnek
Időpont: 2024. Március 26. (Indulás: Március 25.) – Április 9. (14 éjszaka)

 

Helyszín: Candidasa (Kelet Bali); Ubud (közép Bali), Pulukan (DNY Bali)
Időtartam: 2024. március 26. – Április 9.  /14 napos program (14 éjszaka) + utazás/
Ár: 1100 USD (Mindhárom szálláson 2 fő 1 apartmanban)
     1200 USD (Kizárólag Ubudban 1 fő 1 apartmanban,)
     1320 USD (Candidasan és Ubudban 1 fő 1 apartmanban, Pulukanban 2 fő egy apartmanban)

Fizikai megterhelés: átlagos fizikai erőnlét szükséges (néhány helyszín több száz lépcső megmászását igényli, a vulkán túra jó állóképességet igényel.)

Elvonulás szervező-vezetők és akik hozzájárulnak: Horváth Éva csoportvezető; Király Mónika, 2013 óta Balin élő pszichológus, művész, programszervező és programvezető; Wayan Karja festőművész, balinéz – hindu papok; Dewa és a balinéz sofőrök; Dayu és a Bamboo Spirit teljes helyi személyzete; egyéb segítők járulnak hozzá az elvonulás programjaihoz és azok színvonalához.

 

HELYSZÍNEK

 

Első szállásunk Kelet–Balin, Candidasan, közvetlenül tengerpart mellett lesz (Amarta Beach Cottage), ahol 3 napon át folyamatosan a tenger adja a hátteret. Az apartmanból egyenesen a tengerre nyílik kilátás, mögöttük pedig hegyek emelkednek. A szállás kialakítása lehetővé teszi a teljes kikapcsolódást. Barátságos árfekvésű, ízletes ételeket fogyaszthatunk a szállás éttermében. Tengerre néző medence, saját kis homokos tengerpart, szép környezet teszi ott tartózkodásunkat kellemessé. Programjaninkat a hely adta különlegességek teszik kuriózummá.

Ubudot, Bali művészeti és kulturális központját nem hagyjuk ki most sem, mert kitűnő hely és kényelmes innen csillagtúraszerűen utazni. Santra Putrát is megtartjuk szállásunknak, hisz sokan otthonuknak érzik már pár napos itt tartózkodás után is. Eláruljuk a titkos, szuperjó masszázshelyek, étkezőhelyek elérhetőségét a közelben. A helyi kultúra, művészet és spirituális világ ismereteinek mélyítéséhez nem tudunk jobb helyszínt választani Ubudnál… most is ő a nyerő, 8 napot töltünk ezen a szálláshelyen

Dél-Nyugat Balin lesz második szállásunk, ahol szintén 4 éjszakát töltünk (Pulukan, Puri Dajuma – Beach Eco-Resort & Spa). Nem titkolt célunk, hogy kerüljük Bali tömegturizmusát, és minél autentikusabb arcát lássuk Balinak. Szállásunk itt egy olyan tengerparti falucskában lesz, mely híres a piacáról, és a tenger erős hullámai miatt a szörfölők egyik eldugott kedvence is. Szállásunk közvetlenül a tengerparton lesz, a body-boarding (testdeszkázás) és a sup-deszka kipróbálása is lehetséges. Itt töltjük az Új Év napját (mely a balinézeknél márciusban van), és itt veszünk részt az Ogoh-Ogoh szörnyek felvonulásán is, mely az évet búcsúztatja.

 

PROGRAM

CANDIDASA

1. nap – Március 26. kedd – MEGÉRKEZÉS – Telihold napja. Egyéni/csoportos kiutazás Bali szigetére. Transzfer Candidasaba. Szállás elfoglalása, szabad program

Elvonulásunkat a Telihold napján indítjuk, egyből egy balinéz ünnepnapon, mivel a Hold kultuszán alapul a balinéz időszámítás. A reptérről Candidasaba, Bali keleti részén elhelyezkedő tengerparti kisvárosba utazunk a repülőtérről. A hangulatos városkát lagunák övezik, szállásunk is ilyen védett part mentén lesz. A közel 2 órás út légkondicionált autókkal történik. Megérkezés után az utazás fáradalmait és a 7 órás időeltolódást kezdjük kipihenni tengerparti szállásunkon, ahol minden apartmanból a tengerre látunk rá.
Ellátás: welcome-snack

2. nap – Március 27. szerda – BALI AGA – VISSZA AZ IDŐBEN – A környék felfedezése és Bali megismerésének kezdete. Tradicionális balinéz falu meglátogatása. Séta a dzsungelben. Pihenés, szabad program homokos tegerparttal rendelkező szállásunkon.

Reggeli után összegyűlünk és a tenger folyamatos jelenlétében Bali egyedi tradicionális világába kapunk egy kis szellemi betekintést. Majd ezután egy ősi balinéz falut látogatunk meg, ahol a helyiek hűek az őseik által rájuk hagyományozott életmódhoz. Balin már csak néhány olyan ősi AGA falu van, amelyek még őrzik a régi idők változatlan hegyományait és életmódját. Különféle kézműves termékek készítésébe is betekintést kapunk, mint például a kettős szőttesek készítésébe és a pálmalevélbe vésett tradicionális művészetbe. Utunk átvezet egy dzsungelen is, ahol egy teljes órán át fogunk barangolni két falu között. Sok helyi ember még mindig a dzsungelben él. Visszatérve szállásunkra a délután hátralévő részét tengerparti pihenéssel, masszázzsal tölthetjük.
Ellátás : reggeli

3. nap – március 28. csütörtök – TENGER-ENERGIATISZTÍTÁS – Töltődünk Bali talán legszebb fehérhomokos partján.

Reggelink elfogyasztása után ellátogatunk egy elbűvölő, tiszta fehérhomokos tengerpartra, ahol az óceán adta örömöket élvezhetjük. A balinézek a tenger jelentőségét a lelki-szellemi energia tisztításában is látják. A fehér homokos tengerparton töltődve lehetőség nyílik sznorkelezésre, az óceán hullámaival való játékra is. Igény szerint egy kisebb túra is tehető a tengerpartot körbeölelő dombokon. Kedvencünk az egyik helyi warung, ahol istenien készítik el a tenger gyümölcseit, érdemes kipróbálni a frissen készült, grillezett halételeket is!
Ellátás : reggeli

UBUD

4. nap – március 29. péntek – ÁTHANGOLÓDÁS – Utazás Ubudba, útközben helyi kávé és teakóstoló egy Fűszerkertben.

Reggeli után összepakoljuk a holminkat, és Ubud felé indulunk. Utazásunk során látogatást teszünk egy Fűszerkertben is, ahol többféle kávét, teát is megismerhetünk. Délutánra érünk kényelmes és otthonos szálláshelyünkre, ahol 8 éjszakát töltünk. A nap hátralévő részében szabadprogrammal tölthetjük időnket.
Ellátás : reggeli

5. nap – március 30. szombat – SZELLEMI-LELKI TISZTÍTÓ nap. Reggel meditáció és a belső tisztulást segítő szertartásos fürdő egy szent, természetes forrásnál. Egy csodálatos panorámájú warungban (helyi étteremben) megreggelizünk. Majd Gunung Kawi sziklafaragványok és templom a Pakerisan folyóvölgyben.

Napunkat azzal kezdjük, hogy a balinéz-hindu világ egyik jelentős szokását, a melukatot magunk is gyakoroljuk. Meditáció során ráhangolódunk a szertartásra, majd ellátogatunk a szent forráshoz, ahol rituális tisztítófürdőt veszünk a vízesés alatt. Ez egy karmatisztító hely a tradicionális hitvilág szerint. Megfelelő felkészülés előzi meg ennek a helynek a megtapasztalását. A melukat után egy elbűvölő panorámájú warungban (étteremben) megreggelizünk.
Ezután ellátogatunk a közeli Gunung Kawi sziklatemplomba, a Királyok Völgyébe, mely az egyik legősibb fennmaradt emléke egy régi világnak. A 11. századi egyedülálló sziklakapu és a templomok lélegzetelállító paradicsomában megismerkedhetünk a védikus világnézettel is.
Ellátás: reggeli

6. nap – március 31. vasárnap – A BENNÜNK ÉLŐ MŰVÉSZ NAPJA – Sétameditáció a Campuhan folyó egy szakrális pontjához. Művészet és Lélek – balinéz festőworkshop

A két folyó találkozása Ubud kialakulásának kezdőpontját is jelzi. Sétát teszünk a folyóvölgy egy szakrális részéhez, mely rejtve maradt a turisták szeme előtt.
Ezen a napon Wayan Karja, Bali egyik legelismertebb festőművésze, szállásunk házigazdája vezet be minket a korábban már sokféle módon megtapasztalt szakrális víz világába a vízfestés közvetítésével. Ez a sajátélmény semmilyen művészi képességet nem igényel, mégis magunkat ismerhetjük meg általa egy kicsit másképp.
Ellátás: reggeli

7. nap – április1. hétfő – SZABADNAP

Ezt a napot saját belátásunk szerint szabadon tölthetjük masszázzsal, kényeztető programokkal, vásárlással, vagy opcionális programok csoportos szervezésben is lehetségesek. Választási javaslatok: rafting az Ayu-folyón / Rizsteraszok-Majomerdő látogatása
Ellátás: reggeli

8. nap – április 2. kedd – A TERMÉSZET GYÓGYEREJÉNEK napja. Utazás Tibumana vízeséshez. Séta egy elbűvölő rizsföldön a közeli faluig. Betekintés a tradicionális életbe Bangli falunál: balinéz életmód megismerése, kókuszolaj és jamu (gyógynövényes) ital készítés egy hagyományos balinéz otthonban, tradicionális ebéd.

Ezen a napon a reggelit követően Bangli megyébe utazunk, és először egy csodaszép folyóvölgyet és vízesést látogatunk meg, melyben javasolt a fürdés is. Egy olyan rizsvidéken sétálunk át, mely 50 évvel ezelőtt is így nézett ki, és megnézhetjük a rizs termesztést. A balinéz életbe két tradicionális tevékenységen keresztül kapunk betekintést. A helyiek számára a természet a mindennapi élet része, ismerik a növényeket, virágokat, melyeket sokféleképpen fel is használnak a háztartásban, gyógyításban is. Egy eldugott falucskába látogatunk, ahol balinéz család vendéglátóink bemutatják hogyan készül a szűz kókuszolaj és a jamu (gyógynövényes ital), mi magunk is segédkezünk az elkészítésében. Eközben megtekinthetjük a balinéz udvart, ahogyan a helyiek élnek, és a gyógynövényes kertet. Vendéglátóinktól finom tradicionális ebédet is kapunk.
Ellátás: reggeli, ebéd

9. nap – április 3. szerda – BELSŐ GYERMEK – Utazás az Ayung folyóhoz – Rafting. Szabad program.

Ezen a napon közelebbről is megismerkedünk a folyók vizével. Egy igen kedvelt és izgalmas, de bárki (akár gyermek) számára is biztonságos, 2 óra hosszán át tartó vadvízi csónakázáson veszünk részt, a mérsékelten sebes Ayung folyó völgyének látványos és változatos színtereiben gyönyörködhetünk. Megkapjuk a felszerelésünket, majd egy nyitott személyszállító kisbuszon elutazunk a kezdőpontra. Leereszkedünk a folyóvölgybe, ahol megkezdjük vizi utazásunkat. A túra végén törülközőt kapunk és zuhanyzási lehetőség is lesz. Indonéz büfé jellegű ebédünk után koradélután érünk vissza a szállásra. Szabad program az esti jóga/chi-kung kezdetéig és meditációig, melyhez a sötét és az agyag lesz kísérőnk.
Ellátás: Reggeli, Ebéd

10. nap – április 4. csütörtök – Egésznapos PIHENÉS és SZABAD PROGRAM Sanur Beach-en

Ma a tengernek egy újabb arcát ismerjük meg. Világossárga homokos parton fürdőzéssel és pihenéssel összekötött élményekkel töltjük napunkat. Sokféle lehetőség van a tengerparti warungok és éttermek étkezési lehetőségei közül választani. Napnyugta előtt visszaindulunk szállásunkra.
Ellátás: reggeli

11. nap – április 5. péntek – Tempe, avagy a szójababsajt , Nasi Goreng és Gado – Gado készítése. Este Agny HotraTűzszertartás

Egy sokak által igényelt program keretében megtanuljuk a tempe készítés igen egyszerű fortélyát, mely egy sokrétűen felhasznáható, ízletes húspótló alapanyag a vegetáriánusok számára. Ismét a Bamboo Spirit hölgyei vezetnek minket a tempe elkészítésének folyamatában, melyet a magyar környezetben is meg tudunk csinálni. Megtanuljuk a sült rizs és a mogyorószószos balinéz specialitást, a Gado-Gado készítést is. Helyben meg is ebédelünk az elkészített finomságokból.
A Bamboo Spirit ezen a napon egy szertartásnak is otthont ad, ami a lélek számára kuriózum.
Balinéz papok által vezetett gyógyító tűzszertartáson veszünk részt, ami különleges alkalom. A tradicionális Gyógyító Tűz-szertartás a hindu védikus időkben gyökeredzik. Speciálisan képzett papok végzik a szertartást, akik ghee-t és gabonát szórnak a tűzbe, miközben szanszkrit mantrákat citálnak, egészséget, bőséget, áldást kérve az isteni világtól. Meghatározott időben a résztvevők is bedobhatnak rizst, gabonát a tűzbe mantrázás közben, saját lelkük útjának támogatását kérve, melyet papírra írt kívánság formájában a tűzben átégetnek. A rituálé tisztítja a résztvevők és a környéken élők energiáját mentális és spirituális értelemben is. Ez egy erős energetikai tisztítás. Gyógyításhoz is sokszor használják a szertartás erejét. Helyben készült vegán vacsorával zárjuk az estét.
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

 

DÉL-NYUGAT BALI – PULUKAN, JEMBRANA

 

12. nap – április 6. szombat – ÁTHANGOLÓDÁS – Átköltözés Nyugat-Balira

Reggeli után elindulunk utolsó szállásunkra, ahol 3 éjszakát töltünk. Szállásunk ismét a beachen van, de a tengernek most egy újabb arcát is megismerhetjük, a part itt vulkanikus fekete homok, a hullámok nagyobbak és erősebbek, így a szörfözők világába is betekintést kaphatunk. Ennek könnyített változata a body-boarding, melyet a vállalkozó kedvűek kipróbálhatnak szállásunk mellett is. Három napos itt tartózkodásunk során a szálláson igénybe vehető mindenki számára egy órás balinéz masszázs, mely a szállás ajándéka.
Ellátás: Reggeli, 1 órás balinéz masszázs (bármely napon beváltható)

13. nap – április 7. vasárnap – TŰZ, VÍZ, FÖLD, LEVEGŐ – Helyi piac meglátogatása, helyi halászat megismerése, teknősvédő program, naplemente egy különlegesen szép fekvésű templomnál

A napot Negara színes, hagyományos piacával kezdjük. Majd20 perces autóút után a Perancak folyó torkolatánál állomásozó Buggi csónakokat, a helyi halászatot, és a WWF (World Water Forum) által kezdeményezett teknősvédelmi programot ismerhetjük meg. A hazafelé vezető úton megállunk egy templomnál, amely híres a tengerre néző, rizsföldekkel körülvett, kiemelkedő fekvéséről. Itt nézzük végig a naplementét, mely egyben az utazásunk vége felé közeledés szimbóluma is egyben.
Ellátás: reggeli

14. nap – április 8. hétfő – KAPCSOLÓDÁS A TERMÉSZETTEL – Túrák és felfedezések a Természetben

Többfelé fogunk kirándulni a mai napon, mélyebben belemerítkezünk a turistamentes Bali rejtelmeibe ezen a csodálatos vidéken. Túrázunk, kapcsolódunk a bennünk rejlő természetes emberhez, aki még értette a madarak és fák nyelvét, teret adunk annak a képességünknek, amely valaha az emberi pszichét a belső béke és nyugalom forrásához természetes módon elvezette. Túránk során töltődünk a természet energiájával egész nap.
Ellátás: reggeli

15. nap – április 9. kedd  – ELENGEDÉS, ÚJ KEZDET – Szabadprogram, Utazás a reptérre, Hazaindulás

Napjaink úgy fogynak, ahogyan a Hold csökken. Utunk vége az Újhold előtti utolsó nap. Ez a nap a búcsú, és az Új kezdet napja, ahogyan a Hold is jelzi az élet ciklikus változását. Bali élményeiből még nagyon sokáig fog táplálékot meríteni a lélek…
Ellátás: reggeli

 

INFO BOX

 

Zárt fb-csoportunkban minden szállás és minden utazáshoz szükséges információ részletesen meg lesz osztva a jelentkezőkkel. Minden előzetes tudnivaló, tájékoztatás, aktualitás, vízumintézés posztolva lesz, ennek követése fontos. A repülőjegyek intézése egyéni módon történik, de igyekszünk összehangolni a résztvevők csoportos utazását, ehhez lesz segítség.
A program március 26 – április 9. között tart. Azonban a kiutazás lehetséges napokkal előtte vagy a hazautazás napokkal utána is, így extra napokat is ajándékozhat magának, akinek erre igénye és lehetősége van. A programváltozás jogát fenntartjuk, az aktuális időjárás és egyéb váratlan események módosíthatják a dátumokat.

A programon való részvétel feltétele:

• jelentkezési lap kitöltött, aláírt másolatának visszaküldése
• Előleg: 400 USD befizetése + a további összeg befizetése a helyszínen, Balin, 100 USD címletekben történik /KIZÁRÓLAG 2003 után nyomott, hibátlan 100 USA dolláros címletet fogadunk el!!  Az előleg kizárólag a szállásfoglalásokhoz kell, ennek esetleges visszatérítése a szállások szabályaitól függ.
• Előleg fizetésének határideje: jelentkezés után 3 nappal
• A programhoz igazodó repülőjegy megvásárlása
• Egészséges fizikai-pszichés kondíció

Az utazás díja tartalmazza:

• Csoportos érkezés és távozás esetén reptéri transzfer. A program kezdetére való kiutazás Bali szigetére egyéni úton történik, de ajánlunk járatokat, melyek alkalmasak a résztvevők együtt-utazásához. Ezekhez reptéri transzfer is jár. Lehetőség van napokkal, hetekkel hamarabb-később is érkezni a szigetre, ezeknek a plusz időknek a szervezéséhez is lehetséges segítséget kapni, ám a transzferek költségeit ekkor a program nem állja.
• Candidasan 3 nap tengerparti, kétszemélyes, franciaágyas, légkondicionált, hangulatos apartmanokban, melyek mindegyike a tengerre néz
• Ubudban 8 éjszaka természetbarát, tágas, kétszemélyes, franciaágyas, plafonventillátoros, kényelmes, tiszta és szép trópusi jellegű apartmanokban, melyek mindegyikéhez nagy terasz is tartozik.
• Pulukanban 3 éjszaka, kiemelkedő színvonalú, légkondicionált, tengerparti szállás dupla vagy egyszemélyes ágyakkal.
• Ellátás: 14 reggeli, 3 ebéd, 1 vacsora, 1 welcome – snack; 20 liter ivóvíz Ubudban/apartman
• stúdióhasználati díjak
• Helyszíni közlekedés: A program összes utazása, amely a programokhoz kapcsolódik
• 2 alkalommal balinéz szertartás vezetéssel együtt / a kellékek költségeivel, a vezető és papok díjával együtt/ (Tűz és Víz-szertartás)
• Alkotó programok anyagköltségei és kellékei
• 1 alkalommal 1 órás balinéz masszázs utolsó szálláshelyünkön
• Belépők és programok: Az összes program belépőjeggyel, adományokkal kivéve az opcionális programokat
• Az elvonulást segítő helyiek díjai
• Elvonulás minden programjának szervezése, vezetése
• Tolmácsolás
• Helyi adók, illetékek

Az utazás díja nem tartalmazza:

• repülőjegy illetékkel /egyéni utazás esetén a reptéri transzfer/
• biztosítás
• fakultatív programok, pl. masszázs, motorbérlés stb. (opcionális)
• a programba foglalt étkezéseken túli étkezések
• Adományok, borravalók a helyszíneken (sofőröknek, személyzetnek szokás szerint mindenki adományoz és egyben adjuk oda)
• Költőpénz. Javasolt összeg, mely a szükséges étkezéseket, néhány masszázst, apróbb egyéb vásárlásokat magában foglal a program teljes idejére: ajánlott összeg: 300 USD (vásárlási igénytől függően akár kétszer ennyi 😀 )

Információkérés az elvonulásról

11 + 1 =

0 hozzászólás