Elvonulás Balin 2024.03.04. – 03.20.

BALI – AZ UTOLSÓ FÖLDI PARADICSOM

Életöröm a Testnek, Megújulás a Léleknek, Ősi Tudás a Szellemnek
Időpont: 2024. Március 5. (Indulás: Március 4.) – Március 20. (15 éjszaka)

Helyszín: Ubud (közép – Bali) Sumberkima (ÉNY Bali), Pulukan (DNY Bali)
Időtartam: 2024. március 5. – március 20.   /15 napos program (15 éjszaka) + utazás/
Ár:      1310 USD (Mindhárom szálláson 2 fő 1 apartmanban)  ;   1410 USD (Kizárólag Ubudban 1 fő 1 apartmanban, )
Fizikai megterhelés: átlagos fizikai erőnlét szükséges (néhány helyszín több száz lépcső megmászását igényli, a vulkán túra jó állóképességet igényel.)

Elvonulás szervező-vezetők és akik hozzájárulnak:  Király Mónika 2013 óta Balin élő pszichológus, művész, programszervező és programvezető; Wayan Karja festőművész, balinéz – hindu papok; Dewa és a balinéz sofőrök; Dayu és a Bamboo Spirit teljes helyi személyzete; egyéb segítők járulnak hozzá az elvonulás programjaihoz és azok színvonalához.

HELYSZÍNEK

Sumberkima – Egy álomszép, eldugott elvonulóhely északnyugat Balin, mely még mentes a turistaáradattól. Bali egyik leginkább érintetlen része elbűvölően szép természeti gazdagsággal bír. Igazi menedékhely, mintha álmodnánk, olyan szokatlanul trópusi hangulatú világba kerülünk. Hatalmas különbség az európai életkörülményekhez képest a természet átütő erejében tölteni pár napot a minden kényelmet kielégítő varázslatos szállásainkon. Jó kiindulópontja egy örök életre szóló sznorkel-programnak, és egy jávai vulkántúrának, mely a programunk része.

• Dél-Nyugat Balin lesz második szállásunk, ahol szintén 4 éjszakát töltünk (Pulukan, Puri Dajuma – Beach Eco-Resort & Spa). Nem titkolt célunk, hogy kerüljük Bali tömegturizmusát, és minél autentikusabb arcát lássuk Balinak. Szállásunk itt egy olyan tengerparti falucskában lesz, mely híres a piacáról, és a tenger erős hullámai miatt a szörfölők egyik eldugott kedvence is. Szállásunk közvetlenül a tengerparton lesz, a body-boarding (testdeszkázás) és a sup-deszka kipróbálása is lehetséges. Itt töltjük az Új Év napját (mely a balinézeknél márciusban van), és itt veszünk részt az Ogoh-Ogoh szörnyek felvonulásán is, mely az évet búcsúztatja.

Ubudot, Bali művészeti és kulturális központját nem hagyjuk ki most sem, mert kitűnő hely és kényelmes innen csillagtúraszerűen utazni. Santra Putrát is megtartjuk szállásunknak, hisz sokan otthonuknak érzik már pár napos itt tartózkodás után is. Eláruljuk a titkos, szuperjó masszázshelyek, étkezőhelyek elérhetőségét a közelben. A helyi kultúra, művészet és spirituális világ ismereteinek mélyítéséhez nem tudunk jobb helyszínt választani Ubudnál… most is ő a nyerő, 7 napot töltünk ezen a szálláshelyen

PROGRAM

SUMBERKIMA

1. nap: Március 5. Kedd – UTAZÁS AZ ISMERETLENBE. Egyéni/csoportos érkezés Bali szigetére. Transzfer Sumberkima városába. Szállás elfoglalása.

Bali repterére érkezve kényelmes légkondis autókkal vagy busszal egyenesen tovább utazunk északnyugatra. Minden járathoz szervezünk reptéri transzportot, ha több járattal érkeznek a résztvevők, akkor bevárjuk egymást, vagy több transzportautó is lesz.
A szállásra érve welcome-drink és egy kis vegetáriánus snack vár bennünket, kipihenhetjük magunkat panorámás medencével is rendelkező villáink teraszán. Érkezéstől függően bevezetést kaptok a balinéz-hindu spirituális világba, a helyi természet megismerésébe. A nap hátralévő részében ajánlott a falucska méretű szállásunk nem mindennapi látványt kínáló helyszínének felfedezése.
Ellátás: Vegetáriánus snack

2. nap: Március 6. Szerda – Pihenés, jóga, ráhangolódás az esti programra. Éjjel elindulunk a Jáva -szigeten kéken izzó, füstölgő Ijen – Vulkánhoz, és a türkizzöld kráter-tóhoz napfelkeltét nézni.

A nap első fele még mindig a lélekben megérkezés, a természetre és saját magunkra, egymásra való ráhangolódás jegyében telik. Kényelmes szállásunkon pihenünk, fürödhetünk, sétálhatunk, jógázunk, felkészítjük magunkat egy olyan programra, ami miatt már önmagában megéri ilyen messzire elutazni.
Este 11-kor indulunk el a 2600 méteres Ijen-vulkánhoz kelet-Jávára, ami a világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája. Bali nyugati csücskéből átkompozunk Jávára, ahonnan autóinkkal folytatjuk az utat a túra kezdőpontjához. Hajnal 4-kor kezdjük járni a hegyi utat a helyi vezetőkkel a sötétben elektromos-kéken izzó kénes füstöt árasztó kráterhez, mely egy csodaszép Pokol fantáziáját keltheti az emberben. A kék tüzet a kénes gáz okozza, kénbányászokkal fogunk találkozni az úton is. Két órás éjjeli gyaloglás kell ahhoz, hogy a kráter peremét elérjük és további 25 perces ereszkedő lefelé a kráterben (amennyiben a vulkán engedi). A túra fizikailag közepesen megerőltető, mostanában már száz feletti létszám vág neki az útnak éjjelente, hogy a kivételes jelenséget megcsodálhassa. Lámpákkal és maszkkal felszerelkezve (a program díjában benne van) haladunk helyi guide segítségével az úton. A felejthetetlen élmény megkoronázásaképpen pirkadatkor láthatóvá válik a világ legnagyobb, kénsavban gazdag, türkizzöld színű krátertava. A vulkán környékén lélegzetelállító séta és fotózási lehetőség is van reggel. Reggelinket is itt fogyasztjuk el, mielőtt visszaindulunk sofőrjeinkhez. Délben érünk vissza szállásunkra.
Ellátás: reggeli

3. nap: Március 7. csütörtök – PIHENŐNAP. Megérkezés délben, pihenő, szabadprogram. Botanikai séta a hegygerincen, permakultúrás kert megtekintése. Este jóga.

A déli órákban visszatérünk a szállásunkra, és a nap hátralevő részében kipihenjük a csodákban gazdag, de komfortzónánk tágítását igénylő programunkat akár kényelmes teraszainkon, vagy a medencék közelében. Megismerkedhetünk a helyi növényvilággal, botanikai túrát teszünk. Az egymással harmóniában élő haszonnövények permakultúrás kertjét is megcsodálhatjuk. Este összegyűlünk egy közös jógára.
Ellátás: reggeli

4. nap: Március 8. péntek – BETEKINTÉS A TENGERALATTI VILÁGBA – sznorkel Menjangan-sziget környékén.

Reggeli után elindulunk Menjangan-szigetre, mely a Nyugat-Bali Nemzeti Parknak a része. Balin itt látható a legszebb tengeralatti világ, a sznorkelezők paradicsoma. Délben ebédet is kapunk. A szigeten egy különleges templom is van, melyet érdemes megnézni, strandolhatunk is a szigeten. Ez a sznorkel-túra Bali legjobb, leglátványosabb, legelbűvölőbb tengeralatti világába ad betekintést, igazi kuriózum.

Ellátás: Reggeli, ebéd

DÉL-NYUGAT BALI – PULUKAN, JEMBRANA

5. nap: Március 9. szomat – ÁTHANGOLÓDÁS – Átköltözés Nyugat-Balira. Jóga

Reggeli után elindulunk következő szállásunkra, ahol 4 éjszakát töltünk. Igényes és gyönyörű szállásunk a beachen van, és a tengernek most egy újabb arcát is megismerhetjük. A part itt vulkanikus fekete homok, a hullámok nagyobbak és erősebbek, így a szörfözők világába is betekintést kaphatunk. Ennek könnyített változata a body-boarding, melyet a vállalkozó kedvűek kipróbálhatnak szállásunk mellett is. Itt tartózkodásunk során a szálláson igénybe vehető mindenki számára egy órás balinéz masszázs. Felkészülünk az Új Évhez kötődő ünnepre. Megismerkedünk a balinéz időszámítással és a láthatatlan világ működésébe nyerünk egy kis betekintést. Este jóga.
Ellátás: Reggeli, welcome gyümölcskosár, 1 órás balinéz masszázs (bármely napon beváltható)

6. nap: Március 10. vasárnap – ÁRNYÉKTISZTÍTÁS NAPJA – Késődélután az Ogoh-Ogoh szörnyek karneválja majd elcsendesedés.

Délelőtti jóga után szabad program, majd a balinéz időszámítás szerinti utolsó nap késődélutánján elindulunk az Ogoh-Ogoh szörnyek felvonulására. Sötétedéskor a helyiek által épített szörnyszerű hatalmas papírmasé bábok vonulnak fel az utcákon. A látványosság egyedülálló! Éjjelig tarthat a fesztivál, ám éjfélkor már minden elcsendesül, mert egy egész napon át tartó csend borul Balira.
Ellátás: Reggeli

7. nap: Március 11. hétfő – NYEPI, A TELJES CSEND és BEFELÉ FORDULÁS NAPJA. A balinéz újév napja. Csend-jóga és agyagozás a sötétben.

Elvonulásunk idejére esik a balinéz újév. Ezen a napon reggel 6-tól (de valójában már éjféltől kezdve) 24 órán át csendbe burkolódzik Bali. A szokást tisztelve mi sem beszélünk, a lárma után elcsendesedünk. Kijárási tilalom van az utcákon, tehát nem hagyhatjuk el a szálláshelyünk környékét, ami ebben az esetben egyáltalán nem okoz problémát, mert hatalmas természeti területen sétálhatunk csendben, ha mozogni szeretnénk. Egyéni, szótlan elcsendesedéssel, meditációval, belső munkával, pihenéssel, csend-jógával, szótlan alkotással tölthetjük a napot egészen éjjelig. Villanyt nem gyújtunk, számítógépet, telefont nem használhatunk, az internet sem elérhető ezen a napon. Gyümölcsök, kávé, innivalók elérhetőek a program keretében, de a szállásunk éttermében sötétedésig lehetséges az étkezés ezen túl is. Kötelező a teljes csend. Egy különleges meditációt is kipróbálhatsz, melyhez az agyag és a sötét lesz a társaságod. Ezen az éjjelen van Újhold napja is, tehát teljes sötétségre számíthatunk, mert a fények nem éghetnek ezen az éjjelen.
Ellátás: Reggeli, Tea – kávé, gyümölcsök

8. nap: Március 12. kedd – KAPCSOLÓDÁS A TERMÉSZETTEL – Jóga. Túrák és felfedezések a Természetben

A mozdulatlan, elcsendesett Bali ma még csak ébredezik. Jóga és reggeli után kirándulunk a mai napon, mélyebben belemerítkezünk a turistamentes Bali rejtelmeibe ezen a csodálatos vidéken. Túrázunk, kapcsolódunk a bennünk rejlő természetes emberhez, aki még értette a madarak és fák nyelvét, teret adunk annak a képességünknek, amely valaha az emberi pszichét a belső béke és nyugalom forrásához természetes módon elvezette. Túránk során töltődünk a természet energiájával egész nap.
Ellátás: reggeli

UBUD

9. nap: Március 13. szerda – UTAZÁS és ÁTHANGOLÓDÁS. Megérkezés Ubudba

Reggeli után elindulunk Ubudba, mely Bali kulturális, művészeti, spirituális központja. A nap hátralévő részében felfedezzük a környéket, masszázs, vacsora elérhető a szállás közelében.
Ellátás: Reggeli

10. nap: Március 14. csütörtök – SZELLEMI-LELKI TISZTÍTÓ nap. Reggel meditáció és a belső tisztulást segítő szertartásos fürdő egy szent forrásnál. Egy csodálatos panorámájú warungban (helyi étteremben) megreggelizünk. Majd Gunung Kawi sziklafaragványok és templom a Pakerisan folyóvölgyben.

Napunkat azzal kezdjük, hogy a balinéz-hindu világ egyik jelentős szokását, a melukatot magunk is gyakoroljuk. Meditáció során ráhangolódunk a szertartásra, majd ellátogatunk a szent forráshoz, ahol rituális tisztítófürdőt veszünk a vízesés alatt. Ez egy karmatisztító hely a tradicionális hitvilág szerint. Megfelelő felkészülés előzi meg ennek a helynek a megtapasztalását. A melukat után egy elbűvölő panorámájú warungban (étteremben) megreggelizünk.
Ezután ellátogatunk a közeli Gunung Kawi sziklatemplomba, a Királyok Völgyébe, mely az egyik legősibb fennmaradt emléke egy régi világnak. A 11. századi egyedülálló sziklakapu és a templomok lélegzetelállító paradicsomában megismerkedhetünk a védikus világnézettel is.
Ellátás: reggeli

11. nap: Március 15. péntek – A TERMÉSZET GYÓGYEREJÉNEK napja. Utazás Tibumana vízeséshez. Séta egy elbűvölő rizsföldön a közeli faluig. Betekintés a tradicionális életbe Bangli falunál: balinéz életmód megismerése, kókuszolaj és jamu (gyógynövényes) ital készítés egy hagyományos balinéz otthonban, tradicionális ebéd.

Ezen a napon a reggelit követően Bangli megyébe utazunk, és először egy csodaszép folyóvölgyet és vízesést látogatunk meg, melyben javasolt a fürdés is. Egy olyan rizsvidéken sétálunk át, mely 50 évvel ezelőtt is így nézett ki, és megnézhetjük a rizs termesztést. A balinéz életbe két tradicionális tevékenységen keresztül kapunk betekintést. A helyiek számára a természet a mindennapi élet része, ismerik a növényeket, virágokat, melyeket sokféleképpen fel is használnak a háztartásban, gyógyításban is. Egy eldugott falucskába látogatunk, ahol balinéz család vendéglátóink bemutatják hogyan készül a szűz kókuszolaj és a jamu (gyógynövényes ital), mi magunk is segédkezünk az elkészítésében. Eközben megtekinthetjük a balinéz udvart, ahogyan a helyiek élnek, és a gyógynövényes kertet. Vendéglátóinktól finom tradicionális ebédet is kapunk.
Ellátás: reggeli, ebéd

12. nap: Március 16. szombat – A BENNÜNK ÉLŐ MŰVÉSZ NAPJA – Sétameditáció a Campuhan folyó egy szakrális pontjához. Művészet és Lélek – balinéz festőworkshop

A két folyó találkozása Ubud kialakulásának kezdőpontját is jelzi. Sétát teszünk a folyóvölgy egy szakrális részéhez, mely rejtve maradt a turisták szeme előtt.
Ezen a napon Wayan Karja, Bali egyik legelismertebb festőművésze, szállásunk házigazdája vezet be minket a korábban már sokféle módon megtapasztalt szakrális víz világába a vízfestés közvetítésével. Ez a sajátélmény semmilyen művészi képességet nem igényel, mégis magunkat ismerhetjük meg általa egy kicsit másképp.
Ellátás: reggeli

13. nap: Március 17. Vasárnap – Jóga. SZABADNAP

Ezt a napot saját belátásunk szerint szabadon tölthetjük masszázzsal, kényeztető programokkal, vásárlással, vagy opcionális programok csoportos szervezésben is lehetségesek. Választási javaslatok: Sanur Beach-program / rafting az Ayu-folyón / Rizsteraszok-Majomerdő látogatása
Ellátás: reggeli

14. nap: Március 18. Hétfő – BAMBOO SPIRIT konyhája – Tempe, avagy a szójababsajt , Nasi Goreng és Gado – Gado készítése. Este Agny HotraTűzszertartás

Egy sokak által igényelt program keretében megtanuljuk a tempe készítés igen egyszerű fortélyát, mely egy sokrétűen felhasznáható, ízletes húspótló alapanyag a vegetáriánusok számára. Ismét a Bamboo Spirit hölgyei vezetnek minket a tempe elkészítésének folyamatában, melyet a magyar környezetben is meg tudunk csinálni. Megtanuljuk a sült rizs és a mogyorószószos balinéz specialitást, a Gado-Gado készítést is. Helyben meg is ebédelünk az elkészített finomságokból.

A Bamboo Spirit ezen a napon egy szertartásnak is otthont ad, ami a lélek számára kuriózum.
Balinéz papok által vezetett gyógyító tűzszertartáson veszünk részt, ami különleges alkalom. A tradicionális Gyógyító Tűz-szertartás a hindu védikus időkben gyökeredzik. Speciálisan képzett papok végzik a szertartást, akik ghee-t és gabonát szórnak a tűzbe, miközben szanszkrit mantrákat citálnak, egészséget, bőséget, áldást kérve az isteni világtól. Meghatározott időben a résztvevők is bedobhatnak rizst, gabonát a tűzbe mantrázás közben, saját lelkük útjának támogatását kérve, melyet papírra írt kívánság formájában a tűzben átégetnek. A rituálé tisztítja a résztvevők és a környéken élők energiáját mentális és spirituális értelemben is. Ez egy erős energetikai tisztítás. Gyógyításhoz is sokszor használják a szertartás erejét.
Helyben készült vegán vacsorával zárjuk az estét.
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

15. nap: Március 19. Kedd – Jóga, majd Ősi hanggyógyítás egy szakrális piramisban. Szabadprogram. Az elvonulás lezárása.

Jóga és reggeli után elutazunk egy szakrális Chi-piramishoz. Az ősi hangszerek sokasága által a hanggyógyító ülések során előállított ritmikus frekvenciák kölcsönhatásba lépnek a testünkben lévő vízzel, a DNS-ünkkel és a csakrarendszerünkkel, segítve testünk intelligenciáját, hogy gyógyuljon, ellazuljon és elengedjen. A hangok frekvenciáján keresztül a gyógyító erőt maga a piramis kiképzése is fokozza.
Majd ezután szabadprogram, a napot opcionális programok szerint töltjük. Este az elvonulás lezárása.
Ellátás: reggeli

16. nap: Március 20. Szerda – Hazautazás megkezdése
A repülőgép indulásától függően megkezdjük a hazautazást.
Ellátás: reggeli

INFO BOX

Zárt fb-csoportunkban minden szállás és minden utazáshoz szükséges információ részletesen meg lesz osztva a jelentkezőkkel. Minden előzetes tudnivaló, tájékoztatás, aktualitás, vízumintézés posztolva lesz, ennek követése fontos. A repülőjegyek intézése egyéni módon történik, de igyekszünk összehangolni a résztvevők csoportos utazását, ehhez lesz segítség.
A program március 5 – 20 között tart. Azonban a kiutazás lehetséges napokkal előtte vagy utána is, így extra napokat is ajándékozhat magának, akinek erre igénye és lehetősége van. A programváltozás jogát fenntartjuk, az aktuális időjárás és egyéb váratlan események módosíthatják a dátumokat.

A programon való részvétel feltétele:
• jelentkezési lap kitöltött, aláírt másolatának visszaküldése
• Előleg: 400 USD befizetése + a további összeg befizetése a helyszínen, Balin, 100 USD címletekben történik
/KIZÁRÓLAG 2003 után nyomott, hibátlan 100 USA dolláros címletet fogadunk el!!  Az előleg kizárólag a szállásfoglalásokhoz kell, ennek esetleges visszatérítése a szállások szabályaitól függ.
• A programhoz igazodó repülőjegy megvásárlása

Az utazás díja tartalmazza:

• Szállás: 15 éjszakára, 2 személyes apartmanokban :
Sumberkimán 4 éjszaka változatos elosztású, extra tágas, teraszokkal, medencékkel rendelkező 2 – 6 személyes légkondicionált, luxuskivitelű tágas villákban vagy apartmanokban, egyszemélyes vagy franciaágyas változatokban. A csodás környezet a tenger közelében, a nyugati hegységben van, csodás panorámával a hegyekre és a tengerre.
Pulukanban 4 éjszaka, kiemelkedő színvonalú, légkondicionált, tengerparti szállás dupla vagy egyszemélyes ágyakkal.
Ubudban 7 éjszaka természetközeli, tágas, kétszemélyes, franciaágyas, plafonventillátoros, kényelmes, tiszta és szép trópusi jellegű apartmanokban, melyek mindegyikéhez nagy terasz és alapszinten felszerelt konyha is tartozik.
• Csoportos érkezés és távozás esetén reptéri transzfer
• Ellátás: 15 reggeli, 2 ebéd, 1 vacsora, 1 vegetáriánus welcome – snack, Nyepi catering, 1 masszázs
• Helyszíni közlekedés: A program összes utazását, a hajó-, és csónakköltségekkel együtt
• 2 alkalommal balinéz szertartás vezetéssel együtt / a kellékek költségeivel, a vezető és papok díjával együtt/ (Tűz és Víz-szertartás)
• 7 alkalommal jóga
• Alkotó program anyagköltségei és kellékei
• Felszerelések: Sznorkel-pipa és szemüveg, Zseblámpa, Gázmaszk
• Belépők és programok: Az összes program belépőjeggyel, kivéve az opcionális programokat
• Az elvonulást segítő helyiek összes díja
• Az elvonulás minden programjának szervezési, vezetési díjai
• Tolmácsolás, felmerülő egyéb ügyintézések 24 órában
• Helyi adók, illetékek

Az utazás díja nem tartalmazza:

• repülőjegy illetékkel
• biztosítás
• adományok, borravalók a helyszíneken (sofőröknek, személyzetnek szokás szerint mindenki adományoz és egyben adjuk oda)
• fakultatív programok, pl. masszázs, motorbérlés stb. (opcionális)
• a programba foglalt étkezéseken túli étkezések
• Költőpénz. Javasolt összeg, mely a szükséges étkezéseket, néhány masszázst, apróbb egyéb vásárlásokat magában foglal a program teljes idejére: min. 300 USD

Információkérés az elvonulásról

6 + 3 =

0 hozzászólás